6 rano nastawiam piekarnik, mieszam składniki i oto powstaje brownies cukiniowe,
a na dokładkę 2 takie muffinki.
Cukiniowe muffinki z migdałami / kakao truskawkowe
* 1 szklanka mąki
* 1/4 szklanki gorzkiego kakao
* trochę ponad 1/2 szklanki cukru
* 2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach (ze skórką)
* 50 ml oleju rzepakowego
* 0,5 szkl. płatków migdałów pokruszonych + ok. 30g. do ozdoby
* tabliczka gorzkiej czekolady
* jajko
* 2 płaskie łyżeczki sody
* szczypta soli
* 1,5 łyżeczki cynamonu
W misce wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać suche składniki (mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon) i wymieszać do połączenia składników. Następnie połączyć ze startą cukinią, posiekaną czekoladą ( 50g, resztę pozostawić do rozpuszczenia) i pokruszonymi migdałami. Przełożyć do silikonowej tortownicy lub foremek na muffinki. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut.
Gdy ciasto przestygnie, rozpuścić resztę czekolady w kąpieli wodnej i polać niedokładnie ;)
Na koniec posypać płatkami migdałów ;)
Smacznego
Można prosić o przepis? :) Wypieki z cukinii są przepyszne, a babeczki pięknie Ci wyrosły.
OdpowiedzUsuńtruskawkowe kakao - mniam *.*
OdpowiedzUsuńwspaniałe muffinki:)
Właśnie miałam pytać co to za płyn w kubku-filiżance. Truskawkowe kakao... Ale że sklepowe? Gdzie są takie? :)
OdpowiedzUsuńNESQUIK truskawkowy - niestety zakupiony w Stanach ;)
UsuńMuffiny! Siostra mi ostatnio robiła, ale zjem po poście na słodycze ;P
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog, jeśli masz ochotę odpowiedzieć - zapraszam :)
Bardzo dziękuję, ale brałam już w tym udział ;)
UsuńPychota! *-*
OdpowiedzUsuńomomom zdrowe i pyszne ! fajne te muffiny ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie :D
OdpowiedzUsuńMniam, musiało być obłędne, pozazdrościć wypieku :)
OdpowiedzUsuńzabieram jedną muffinkę ;)
OdpowiedzUsuńjakie cuda !
OdpowiedzUsuńOj do kawy idealne! :) pycha!
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tych muffinkach *_*
OdpowiedzUsuńobawiam się cukiniowych wypieków, jednak te muffiny wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńZ ręką na sercu to mówię - to najlepsze muffinki jakie w życiu jadłam ;)
UsuńNie odczujesz ani kapki cukinii, a ciasto jest cudownie wilgotne ;))
Cukiniowe? Koniecznie muszę zrobić :) Póki co porywam jedną na spróbowanie ;)
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają, zwłaszcza z tymi płatkami migdałowymi
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńpoproszę takie muffinki :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mega ciemne muffinki :)
OdpowiedzUsuńmmm, już w weekend zrobiłaś mi na nie ochotę, tylko babcia wzięła się za pieczenie ciasta... nie czekam do soboty, piekę dziś po szkole o 18 : D <3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie warto dłużej czekać :*
Usuńuwielbiam murffiny w każdym wydaniu ale takich.......jeszcze nie jadłem. Zabieram przepis i przy najbliższej wolnej chwili zrobię ucztę w kuchni :) dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń