czwartek, 27 grudnia 2012

29. Kakalak



 W akcji "Liebster Blog" padło pytanie dotyczące smaków z dzieciństwa, bez wahania odpowiedziałam KAKALAK, to babcine ciasto drożdżowe z dużą ilością kakao. Wczoraj na śniadanie dostałam babcine kluseczki, a w południe czuć już było zapach ciasta drożdżowego ; ))



15 komentarzy:

  1. Zjadłabym taki kakalak ;D
    Zapraszam: http://morning-kitchen-time.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach masz dobrze z tą babcią! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ALe tą nazwę to Ty wymyśliłaś? :) Takiego ciacha jeszcze nie jadłam ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ skąd :D to babciny pomysł :D
      Do dziś się dziwię skąd ta nazwa, można było np. kakaowiec, ale żeby kakalak? :D Może być, ważne że pyszne ;)

      Usuń
    2. Pomysłowa babcia :D Ale powiem Ci ze fajna nazwa. Pewnie zdrobniła bo byłaś mała ;D

      Usuń
  4. ale ciacho *.* wow ! pierwszy raz widzę i słyszę o nim ,ale babcia pewnie pysznie je robi !

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie słyszałam o kakalaku... Ciekawa jestem, jak smakuje :) Wygląda podobnie, jak znany makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoja babcia moglaby go opatentowac ;-) swietny

    OdpowiedzUsuń
  7. kakalak( pierwsze słyszę):P drożdżowy- kakaowe? ale pycha!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. a masz może przepis? *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CIASTO:

      700g mąki pszennej
      60g drożdży
      2 łyżki cukru
      4 jajka
      500ml mleka
      3 kopiate łyżki masła


      NADZIENIE:

      małe opakowanie kakao decomoreno ( chyba 80g )
      cukier brązowy - wg upodobań


      SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

      1. Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 40 min )

      2. 700g mąki wsypać do dużej miski. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać masło i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      3.Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt, posmarować delikatnie oliwą a następnie posypać dużą ilością kakao.

      4.Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę i boki ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem.

      5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 min w 180 stopniach

      Smacznego ;)

      Usuń
    2. Dokladnie taki przepis znam od Babci, smak dziecinstwa.....
      nazwany byl "kakaowiec"

      Usuń
  9. takiego ciacha jeszcze nigdy nie widziałam, a wygląda bardzo zachęcająco! za dobrze Ci z tą babcia:D

    OdpowiedzUsuń
  10. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń