sobota, 9 marca 2013

84. Muffinki cukiniowe z migdałami

6 rano nastawiam piekarnik, mieszam składniki i oto powstaje brownies cukiniowe, 
a na dokładkę 2 takie muffinki. 
W sam raz do ciepłego mleka, czy porannej kawy ;)
Cukiniowe muffinki z migdałami / kakao truskawkowe


Przepis :

* 1 szklanka mąki
* 1/4 szklanki gorzkiego kakao
* trochę ponad 1/2 szklanki cukru
* 2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach (ze skórką)
* 50 ml oleju rzepakowego
* 0,5 szkl. płatków migdałów pokruszonych + ok. 30g. do ozdoby
* tabliczka gorzkiej czekolady
* jajko
* 2 płaskie łyżeczki sody
* szczypta soli
* 1,5 łyżeczki cynamonu

 W misce wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać suche składniki (mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon) i wymieszać do połączenia składników. Następnie połączyć ze startą cukinią, posiekaną czekoladą ( 50g, resztę pozostawić do rozpuszczenia) i pokruszonymi migdałami. Przełożyć do silikonowej tortownicy lub foremek na muffinki. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut.
Gdy ciasto przestygnie, rozpuścić resztę czekolady w kąpieli wodnej i polać niedokładnie ;)
Na koniec posypać płatkami migdałów ;)

Smacznego

24 komentarze:

  1. Można prosić o przepis? :) Wypieki z cukinii są przepyszne, a babeczki pięknie Ci wyrosły.

    OdpowiedzUsuń
  2. truskawkowe kakao - mniam *.*
    wspaniałe muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie miałam pytać co to za płyn w kubku-filiżance. Truskawkowe kakao... Ale że sklepowe? Gdzie są takie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NESQUIK truskawkowy - niestety zakupiony w Stanach ;)

      Usuń
  4. Muffiny! Siostra mi ostatnio robiła, ale zjem po poście na słodycze ;P

    Nominowałam Cię do Liebster Blog, jeśli masz ochotę odpowiedzieć - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, ale brałam już w tym udział ;)

      Usuń
  5. omomom zdrowe i pyszne ! fajne te muffiny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, musiało być obłędne, pozazdrościć wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zabieram jedną muffinkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj do kawy idealne! :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. zakochałam się w tych muffinkach *_*

    OdpowiedzUsuń
  10. obawiam się cukiniowych wypieków, jednak te muffiny wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ręką na sercu to mówię - to najlepsze muffinki jakie w życiu jadłam ;)
      Nie odczujesz ani kapki cukinii, a ciasto jest cudownie wilgotne ;))

      Usuń
  11. Cukiniowe? Koniecznie muszę zrobić :) Póki co porywam jedną na spróbowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ślicznie wyglądają, zwłaszcza z tymi płatkami migdałowymi

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie mega ciemne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm, już w weekend zrobiłaś mi na nie ochotę, tylko babcia wzięła się za pieczenie ciasta... nie czekam do soboty, piekę dziś po szkole o 18 : D <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie nie warto dłużej czekać :*

      Usuń
  16. uwielbiam murffiny w każdym wydaniu ale takich.......jeszcze nie jadłem. Zabieram przepis i przy najbliższej wolnej chwili zrobię ucztę w kuchni :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń