środa, 26 grudnia 2012

28. Kluseczki babuni

Obecność babci musi zostać wykorzystana, tak nie inaczej. Kolejny smak dzieciństwa to kluseczki babuni, wyrabiane własnymi dłońmi, ścierane na tarce ;) Mama uważa, że prawidłowa nazwa to zacierka, ale czy ktoś ma zamiar się sprzeczać? Łyżki w dłoń i po chwili pustka miska - pycha ;)
 

7 komentarzy:

  1. omomom takie kluseczki na mleku lubię bardzo :) a jeżeli jeszcze własnoręcznie zrobione przez babcię to muszą myć pyszne bardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Musze kiedyś zrobić :-) wydaje mi się że różnica polega na dodaniu jajka do ciasta lub sposobie formowania klusek.

    OdpowiedzUsuń
  3. o jaaa! ile lat ja już nie jadłam takich domowych zacierek! moja babcia była w nich mistrzynią, ale mamie też wychodzą całkiem niezłe:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam nie raz takie smakołyki, ale jakoś smaku sobie nie przypominam.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm babcine kluseczki , mniam ! kocham jak babcia robi jedzonko <3

    OdpowiedzUsuń
  6. zacierki robi się palcami nie na tarce

    OdpowiedzUsuń