Babcine proziaki
Wizyta babci nigdy nie kończy się na samych odwiedzinach ;)
Przeważnie udaję mi się dostać przy okazji, proziaki, twaróg czy jajka ;)
Pod tym względem jestem ogromną szczęściarą, posiadającą babcię na typowej polskie wsi.
Wszystkie dobrodziejstwa z upraw rolnych, mogę zrywać prosto z krzaczka!
MAM PRZEPIS - nareszcie :D
Oczywiście po zapytaniu babcię o przepis usłyszałam:
'' podsypiesz mąką, troszkę sody, trochę sera i chlapniesz maślanką... ''
pomyślałam, tylko jak ja wytłumaczę to blogerom? :D
Poprosiłam o troszkę bardziej konkretne proporcje ;)
* 0,5kg mąki
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka cukru
* 0,5 łyżeczki cukru
* pół kostki sera
* maślanka/kefir ok. 0,25l
Wyrobić gładkie ciasto bez grudek ( maślanką podlewać, aż ciasto wszystko wsiąknie ).
Rozwałkować, odkrawać np. na trójkąty.
Smażyć na oliwie, bądź piecu ;)
Takie proste a taaaaakie pyszne!
Mojej przyjaciółki babcia chyba też robi coś podobnego :) Nie ma to jak wizyta babci, zawsze wpadnie coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńWizyty u babci zawsze sa mile :) A o tych slynnych proziakach wiele juz slyszalam, ale nigdy ich nie robilam. Z tego przepisu skorzystam jednak na pewno, bo tradycyjne receptury nie zawodza ;)
OdpowiedzUsuńHaha opłaca się odwiedzać babcie :D moja też tak zawsze mówi jak ją proszę, żeby powiedziała mi przepis na coś, tu dasz trochę tego, tamtego, jakbyś miała za rzadkie to dosypiesz, zależy od mąki to dasz tyle albo tyle i kończy się na tym że i tak nie da się tej paplaniny jakoś składnie zapisać ;D Babcie to babcie, są niezastąpione ;)
OdpowiedzUsuńBo babcie fajne są :D
UsuńSuper, że masz wreszcie przepis :D
OdpowiedzUsuńZapisuję!
Proziaki? Ej, ja tego nigdy nie jadłam, serio :D Moja babcia takich rzeczy nie zna, albo sie nie przyznaje :D Ten ser z przepisu to taki twarogowy, tak?
OdpowiedzUsuńtak, tak, twaróg ;)
UsuńProziaki pierwszy raz zobaczyłam właśnie u Ciebie i byłam tak ciekawa ich smaku. I proszę, jest przepis :) A ile takich trójkątów wychodzi z podanych ilości ? Bo nie wiem ile mam się spodziewać :D
OdpowiedzUsuńI z czym najlepiej smakują ?:)
ok. 20 sztuk ;)
UsuńTo jak się okazuję jadłam i robiłam te "proziaki" tylko u mnie inaczej się na to mówi ; )
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam okazji ich spróbowac... Chyba się skuszę i zrobię w weekend :d Z pewnością napiszę, jak mi smakowały! :)
OdpowiedzUsuńNie mam babć, a tym bardziej babć na wsi:) ale mam dostęp do wiejskich jaj i uwielbiam ich smak! są wielkie i bialutkie jak śnieg^^
OdpowiedzUsuńInne rzeczy pochodzenia wiejskiego już średnio mi podchodzą, dlatego wystarczy mi jajeczna radocha:D
Nigdy nie jadłam proziaków, przepis zapisuję i chętnie wypróbuję bo wyglądają genialnie :)
OdpowiedzUsuńPozazdrościć, jeszcze nie miałam okazji ich jeść, ale wyglądają fajnie ^^
OdpowiedzUsuńA ile czasu mniej więcej smażyc lub piec w piecu ? :D i ile sztuk wychodzi z tych proporcji??
OdpowiedzUsuńNa oko, tak jak naleśniki, przecież nie odliczasz minut ;)
UsuńWychodzi pewnie ok. 20 sztuk
Ser, to rozumiem że twaróg, tak?
OdpowiedzUsuńHaha moja babcia to samo: jak robisz biszkopt ? No wieeeeesz ubijasz białka i mąka do tego. Dzięki <3
OdpowiedzUsuńAle swoją drogą pierwszy raz widzę coś takiego a wygląda mega pysznie !
no no, ciekawe !! słyszałam o nich ale nie jadłam ;) chętnie wypróbuję, kusząco wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńWpadam na nie, muszą być pycha!
OdpowiedzUsuńMniam! wypróbowałyśmy Twój przepis, dziękujemy za inspiracje :) Zapraszamy na naszego bloga kulinarnego!
OdpowiedzUsuńah nie ma to jak babcia ;)
OdpowiedzUsuńProziaków nigdy nie jadłam, muszę wypróbować !
pytanie do przepisu - miej więcej na ile cm ciasto rozwałkować? tak na nie patrzę i myślę że musi być dość grube, bo przecież są bez drożdży to nie urosną za dużo podczas pieczenia... pomóż :)
bardzo sympatyczny blog :) Na pewno jeszcze nie raz zajrzę :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam czegoś podobnego
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda
u mnie to się nazywa sodziaki ;D poderwalam na nie swojego chlopaka, powiedzial ze to jego smak dziecistwa i tak juz zostal ze mna ;)
OdpowiedzUsuńprzyznam się że nigdy jeszcze nie jadłem i dzięki za składniki - spróbuje zrobić :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o czymś takim, ale wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńjak to pysznie wygląda mmm... :)
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś spróbować!
terimakasih atas informasinya sangat berguna sekali untuk saya
OdpowiedzUsuńCARA MENGOBATI PSORIASIS
OBAT HERBAL PSORIASIS
OBAT HERBAL KISTA BARTHOLIN
28 yr old Staff Accountant III Hermina Kleinfeld, hailing from Sioux Lookout enjoys watching movies like "World of Apu, The (Apur Sansar)" and Dance. Took a trip to Pearling and drives a Ferrari 750 Monza Spider. przejdz do strony internetowej
OdpowiedzUsuń